Interiér

Jak rozvrhnout a vybrat kuchyňskou linku

Jednou z největších položek při zařizování interiéru připadne kuchyni. Návod, jak správně navrhnout kuchyň, abyste v ní kouzlili jako šéfkuchař!

Trojúhelník i písmeno U

Při rozhodování, kam umístit kuchyňskou linku je ideální tzv. trojúhelník mezi sporákem, ledničkou a dřezem na nádobí. Prostor mezi nimi by neměl být příliš stísněný, a naopak vzdálenosti by z důvodu snadné dostupnosti neměly být ani příliš dlouhé. Nejlepší variantou je tedy trojúhelní, jehož obvod je alespoň 3,5 metru. Druhou variantou je kuchyňská linka ve tvaru písmene U, která tak zajistí pohodlný přístup ke všem věcem, které potřebujete mít při vaření při ruce.

Rozměry a materiál

Výška kuchyňské linky se určuje podle výšky majitele. Jako nejvhodnější délka kuchyňské linky se uvádí 4 metry a výška pracovní desky pak okolo 90 centimetrů. Hrana vrchních skříněk by neměla přesáhnout 210 cm, protože pak už by byla hůře dostupná. Dřez je možné mít i výše než pracovní desku. V souvislosti se dřezem je nutné zmínit i dostatečně velký odkládací prostor na umyté nádobí.

Nejčastější je laminát

Co se týče materiálu, jsou nejčastější dvě varianty, a to laminát nebo masiv. Laminát paří mezi nejrozšířenější a také cenově nejvíce dostupný. Základem je dřevotřísková deska, na kterou je nalisovaná fólie. Lamino je možné zakoupit v mnoha barevných provedeních nebo v imitaci dřeva. Při volbě tohoto materiálu je nutné brát v úvahu jeho křehkost a také špatnou odolnost vůči vodě a páře.

Obdivovaný masiv

Přírodní materiál dodá kuchyni hřejivé tóny a útulnost. Navíc si můžete vybrat z pestré škály nejrůznějších stylů. Jasan, dub, ořech, smrk, mahagon i exotické dřevo. Za masiv je samozřejmě nutné si připlatit, nicméně pak získáte kuchyň, která se snadno neokouká a může být naprosto originální.

Pracovní deska by v sobě měla snoubit eleganci s odolností proti poškození. Velice oblíbené jsou kamenné pracovní desky z mramoru nebo žuly, dále pak přírodní dřevo nebo nerez. Cenově dostupnější variantou jsou laminátové desky, jejichž další výhodou je i snadné údržba.

Osvětlení kuchyňské linky

Osvětlení kuchyňské linky je jednou z nejdůležitějších věcí. Mělo by být dostatečné a v závislosti na blízkosti oken. Nejdůležitější je osvětlení pracovní a varné desky. Další možností je umístění světla na spodní stranu skříněk. Pohodlnou přípravu jídel si lze bez kvalitního osvětlení jen těžko představit.

Běžný metr rozhoduje o ceně

O tom, kolik za kuchyň zaplatíte, rozhoduje běžný metr. Je to univerzální jednotka, kterou používají všechna kuchyňská studia. Je však nutné pečlivě prozkoumat, co v sobě tato jednotka obsahuje. Běžný metr nikdy neobsahuje spotřebiče a dřez. Ty se mohou lišit v závislosti na zákazníkových preferencích, což může velmi ovlivnit konečnou cenu.

Foto: Pinterest.com

Může se vám líbit