Potraviny & Recepty, Praktické tipy, Zahrada

Co se spadanými jablky

Jablka, která opadají ze stromu často končí bez využítí v kompostu. V lepším případě v pálence. Existuje však celá řada dalších možností, jak popadaná jablka využít. Z nezralých plodů si vyrobte šťávu do marmelády a z těch zralých třeba jablečný ocet. Poradíme vám, jak na to.

Jablková šťáva do marmelády

Nezralá jablka omyjte, očistěte a pak i se slupkou nakrájejte na tenké lístky, které dáte do čistého kastrolu. Do kastrolu nalijte vodu tak, aby byla jablka celá potopená. Přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte tak dlouho, dokud jablka zcela nezměknou, ale ještě nejsou rozvařená. Při vaření jablkami nesmíte míchat, jinak se vám šťáva zakalí.

Po uvaření jablka zcedíte přes utěrku a necháte dobře okapat. Tekutinu zachytíte do kastrolu a pak prudce svaříte na jednu třetinu obsahu. Takto uvařenou šťávu dáte do malých sklenic a při 80° C zavařujete asi 25 minut. Hotovou šťávu můžete přidávat do marmelád a džemů. Díky ní rychleji zhoustnou i bez použití želírovacích přípravků.

Jablečný ocet

Drobná jablka, pro která nemáte jiné využití, můžete použít na přípravu domácího jablečného octu. Musí být však úplně vyzrálá, protože taková jablka obsahují více cukru. Jablka dobře omyjte, nakrájejte na tenké lístky a zlehka naplňte do lahví od okurek nebo jiných velkých lahví. Sklenici naplňte pouze do dvou třetin obsahu. Pak jablka zalijte vodou tak, aby byla celá ponořená. A do každé láhve přidejte zhruba 4 lžíce cukru. Láhve dobře utěsněte pergamenovým papírem, do kterého udělejte špendlíkem husté dírky. Je to důležité, aby do lahve mohl vzduch, ale nedostaly se do ní octové mušky, které by ocet znehodnotily.

Láhve nechte v teplé místnosti, třeba v kuchyni, aby jablka brzy zkvasila. Při kvašení jablka vyplavou na povrch a pak pozvolna opět klesají ke dnu. Jakmile si všechny jablka sednou, ocet zceďte a ochutnejte. Pokud je málo kyselý, přidejte ještě trochu cukru, znova ovažte papírem a nechte klidně ještě nějakou dobu stát.

Je-li ocet kalný, neděste se. Ocet se za nějakou dobu sám vyčistí a kal klesne ke dnu. Pak je potřeba tekutinu z láhve dostat hadičkou tak, aby kal zůstal v lahvi. Takto vyrobený ocet přelijte do lahví, utěsněte a skladujte v chladu.

Foto: Pinterest.com

Může se vám líbit